Trnava prehrala doma s Myjavou, Dunajská Streda so Senicou

20.10.2013 Celý región

Trnava 19. októbra (TASR) - Futbalovejšia a zohratejšia Myjava zaslúžene vyhrala v Trnave prvý polčas. Už v 4. minúte pohrozili hostia z priameho kopu, strela Pekára však letela vedľa brány. Domáci sa snažili prevziať iniciatívu, ale proti dobre hrajúcej defenzíve hostí sa im nedarilo presadiť sa v šestnástke. Za zmienku stojí iba strela Chovanca, ktorá si nenašla cestu do brány, či tečovaná strela Saba. Jediná dobrá príležitosť sa Trnave naskytla po skrumáži pred Solničkom, no ani Hodek, ani Procházka nedokázali loptu dopraviť do siete.

V 25. minúte pohrozili hostia opäť z priameho kopu, no nebezpečná strela Lukšíka preletela tesne oko ľavého horného rohu Filipkovej brány. O tri minúty sa predral po ľavej strane cez Štepanovského a Tótha Lukšík a jeho center usmernil do siete Daniel. Domáci po góle znervózneli, snažili sa prevziať opraty duelu do svojich rúk, no hostia pokojnou, kombinačnou a rozumnou hrou ich nepustili do zakončenia.

Trnavčania v druhom polčase zrýchlili pohyb aj kombináciu a zatlačili hostí na dvadsať minút pred ich pokutové územie. V šestnástke Myjavy to niekoľkokrát horelo, no gólove zakončenie domácich absentovalo. V 65. minúte pohrozili hostia, keď sa s viacerými hráčmi dostali do pokutového územia, aj u nich však zlyhala finálna fáza.

V 73. minúte hlavičkoval po rohovom kope domácich vedľa Grabež a ten istý hráč mal ešte v poslednej štvrťhodine dve dobré príležitosti. Najskôr v 79. minúte vysoko prestrelil po akcii Poznára s Hodekom a keď ani dve minúty pred záverečným hvizdom netrafil z jedenástich metrov bránu, hostia získali v Trnave zaslúžené tri body.
 
FC Spartak Trnava - Spartak Myjava 0:1 (0:1)
Gól: 29. Daniel, ŽK: 82. Štepanovský, 90.+ Ferenčík - 23. Marček, 70. Siva, rozhodovali: Chmura - Petríček, Borsányi, 2842 divákov

Trnava: Filipko - Štepanovský, Martin Tóth (78. Richnák), Grabež, Janečka, J. Chovanec - R. Procházka (36. Mikovič), Augustíni (50. Vlasko), E. Sabo - Hodek, Poznar

Myjava: Solnička - Siva, Černáček, Častulín, Lukšík - Šulek, Marček, Š. Pekár (84. Pelegríni), Kukoľ - Daniel (73. Kuračka), Ľ. Urgela (89. Ferenčík)
 
Juraj Jarábek, tréner Trnavy: "Pripravovali sme sa na Myjavu, ktorá hrala u nás to, čo sme čakali. Žiaľ, dostali sme gól. Po ňom hostia ukázali, že sú dobrí na lopte a zaslúžene v tabuľke na druhom mieste. Škoda šancí Grabeža a Hodeka, ktoré sme nevyužili. Zostáva nám naďalej len pracovať a pracovať. Neviem však pochopiť výkon v prvom polčase, keď boli hráči príliš zakríknutí a myslím, že by sa mali vedeniu za tento výkon ospravedlniť."

Ladislav Hudec, tréner Myjavy: "Každému trénerovi sa dobre hovorí po výhre. Dnes nás čakal v Trnave ťažký zápas, na ktorý sme sa zodpovedne pripravovali. Vedeli sme zvládnuť jednotlivé úseky a hlavne začiatok druhého polčasu, keď Trnava začala hrať vabank. Nevypracovala si však žiadnu vyloženú šancu, naopak my sme už v prvom polčase strelili gól, a tak sa nám podarilo získať dôležité tri body. Dokonca by som povedal, že ide fantastické body, keďže sú z Trnavy."


Dunajská Streda prehrala so Senicou 0:2

Dunajská Streda 19. októbra (TASR) - Zápas sa začal vo vlažnom tempe, prvú strelu do priestoru bránky vyslal v 13. minúte hosťujúci Kóňa. Gól však nepadol. V 21. mala Senica k dispozícii prvý rohový kop, center Kóňu však neumiestnil Pavlík do siete. Z domáceho tábora zaujali v prvom polčase iba dva delobuchy, vylúčenie Antunoviča po druhej žltej karte, ktorú videl za faul na Jiráska a rohové kopy v pomere 3:5.

Po zmene strán v 50. minúte Belic dobre zasiahol po sľubne vyzeracúcej strele Pavlíka. Senica pritlačila, väčšinou okupovala domácu polovicu ihrisku a v 58. minúte dal hlavou svoj prvý gól v drese Senice Tsoumou po prihrávke od Hiaga. O minútu nato Kóňova strela opečiatkovala len brvno brány DAC-u. V 72. minúte pri protiútoku hostí Belic ďaleko pred šestnástkou fauloval Hiaga a musel predčasne opustiť ihrisko. Po priamom kope Lukšíka vyrazil náhradník v bráne Matúš loptu len pred Kóňu a ten poslal loptu do siete. Senica zvíťazila na Žitnom ostrove 2:0 a odniesla si všetky tri body.
 
FK DAC 1904 Dunajská Streda - FK Senica 0:2 (0:0)
Góly: 58. Tsoumou, 75. T. Kóňa, ŽK: 19. Antunovič, 35. Mesanovič - 25. Tsoumou, 71. P. Pavlík, ČK: 40. Antunovič po druhej ŽK, 72. Belic (obaja DAC) za faul, rozhodovali: Pavlík - Cuninka, Bóllo, 1220 divákov

D. Streda: Belic - Vitório da Silva, D. Hudák, Matúš, L. Beňo - Boya (70. Steinhübel) - E. Ujlaky, Antunovič, M. Sedlák (46. Kwin Amban) - Michal Gašparík, Mesanovič (57. Szarka)

Senica: Šulla - Habánek (37. J. Križko), P. Pavlík, Brabec, P. Čermák - Jaroslav Diviš (59. M. Zeman), T. Kóňa, Jirásek, Kalabiška - Hiago, Tsoumou (88. Komara)
 
Mikuláš Radványi, tréner Dunajskej Stredy: "Karty boli rozdané tak, že Senica musela za každú cenu vyhrať. Potrebovala sa nakopnúť a DAC bol k tomu ideálnym súperom. Kto futbalu rozumie, videl, čo sa na ihrisku dialo. K zápasu viac nemám čo dodať. Keby som niečo povedal, asi by som bol za to potrestaný."

Eduard Pagáč, tréner Senice: "Pre nás to bol veľmi dôležitý zápas. Potrebovali sme streliť gól a neinkasovať. Podarilo sa nám to, hoci začiatok bol z našej strany trošku rozpačitý. Hrali sme v kŕči, neskôr sme ale dominovali a zaslúžene zvíťazili."


B. Bystrica podľahla Ružomberku 0:1

Banská Bystrica 19. októbra (TASR) - Divákov derby zápas nepritiahol, Štiavničky zívali prázdnotou a kulisa bola až uspávajúca. Dukla by v prípade víťazstva na rivala z Ružomberka skresala bodové manko, priblížila by sa k nemu na dosah, no po polčase nič nenasvedčovalo, že sa jej zámer aj podarí. Aktivitu jej nebolo možné uprieť, akcie však nedoťahovala, vždy chýbal povestný krok, alebo doplatila na občas až zbytočnú krásu a snahu doviesť loptu efektne po narážačkách do bránky. Hostia vyškolili domácich v efektívnosti.

V prvom polčase si vypracovali len veľmi málo sľubných akcií, v podstate iba dve, z toho strelili gól a viac sa nemuseli v útoku ani namáhal, len sa sústrediť na obranu. Nehanbili sa za nepriechodný val často s brániacimi až deviatimi hráčmi, keď vpredu operoval len Tawamba. A bol to práve on, ktorý v 24. min po rýchlom frontálnom preskupení a centri od Masla prehlavičkoval brankára Boroša a otvoril skóre. Liptáci pohrozili aj v 19. min a ak by Ďubek nepokazil finálnu prihrávku, mohli vsietiť už skôr.

Dukla párkrát nádejne pohrozila, v 11. min Považancovu strelu z priameho kopu vytlačil Nikolič na roh, v 14. min dokonca po kolmom vysunutí od Jurča trafil Brašeň ľavú žrď. V 30. min sa za nahrávkou od Marcina naťahoval pred vyprázdnenou bránkou Jurčo a aj jemu nedorástla noha na potrebnú dĺžku aby peknú akciu zakončil gólom. V 58. min odpustil rozhodca domácim ruku Noska, a tým vlastne aj pokutový kop. Dovtedy sa bojovalo hlavne o stred poľa a vzruchu pred oboma bránkami vznikalo pramálo.

Aj v zostávajúcom čase vyšla každá snaha nazmar, hra sa rozdrobila do mikrosúbojov, až prišla 76. min a pomerne sľubná strela Faška z hĺbky pokutového územia, s ktorou si Nikolič poradil, rovnako ako s ďalším pohotovým pokusom Brašeňa. Trvalý tlak si Dukla nevynútila, hostia umne bránili, loptu držali v bezpečnej vzdialenosti a nútili domácich neustále myslieť na zadné dvierka. Záverečné minúty zmenu nepriniesli a Bystričania utápaní bezradnosťou už nič účinné nevymysleli, ani brankár Boroš, ktorý sa rozbehol podporiť útok až na hrot.
 
FK Dukla Banská Bystrica - MFK Ružomberok 0:1 (0:1)
Gól: 24. Tawamba, ŽK: 64. B. Ľupták - 10. Adamovič, rozhodovali: Straka - Brendza, Kubačka, 1690 divákov

B. Bystrica: Boroš - Podstavek, Nosko, P. Vajda - B. Ľupták - Turňa, Brašeň, Považanec (70. Faško), Peňaška (67. Chrien) - M. Marcin, Pavol Jurčo (84. Šovčík)

Ružomberok: M. Nikolič - M. Nosek, Greššák, Adamovič, P. Maslo - L. Lupták (69. Lačný), Zošák (90.+ R. Bartoš), Martin Nagy, Zreľák - Ďubek (88. A. Lovás), Tawamba
 
Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice: "Bol to zápas o jednom góle, kto ho prvý strelil, získal obrovskú výhodu. Podarilo sa to Ružomberku, posadil sa na koňa, my sme sa snažili, pobili o výsledok, ochotu drieť hráčom nemožno uprieť. Aj šance sme si vypracovali, zápas sme mohli zremizovať, no gól sme nestrelili."

Jozef Vukušič, tréner Ružomberka: "Pre nás je to cenné víťazstvo, v derby nikdy dopredu neviete, aký bude mať koniec. Strelili sme prvý a posledný gól zápasu, a to nakoniec rozhodlo. Úvodnú šancu mali domáci, nastrelili tyč, doprialo nám šťastie, a potom sme vsietili po peknej akcii. V druhom polčase išlo o to náskok udržať, nechceli sme ho len strážiť, ale ho aj zveľadiť. Tešíme sa z tesného víťazstva a ideme ďalej."

Nitra prehrala s Košicami 2:3

Nitra 19. októbra (TASR) - Úvod zápasu priniesol opatrný futbal a na prvé útočné akcie si diváci museli počkať. V 10. minúte sa odvážnym prienikom prezentoval domáci Bagi, ktorý prešiel cez dvoch hráčov súpera, ale zblízka trafil len bočnú sieť Tofiloského bránky. O odpoveď hostí sa o minútu na to postaral tvrdou strelou Novák, brankár Perniš bol pozorný. V 25. minúte sa spoza šestnástky oprel do lopty Turčák, jeho tvrdý pokus letel tesne nad bránku Košíc. Skóre otvoril v 30. min. domáci Cleber. Po chybe hostí sa ocitol pred brankárom a zblízka aj s prispením šťastia otvoril skóre - 1:0. Košičanov to však nepoložilo a vyrovnať chceli ešte do prestávky. V 43. minúte sa im to aj podarilo, keď výbornú prihrávku Dudu za obranu domácich využil Pačinda a zoči-voči Pernišovi vyriešil situáciu ideálne - 1:1.

Aj v druhom polčase sa mužstvá rozbiehali pomalšie. V 54. minúte zaujala strela domáceho Šimončiča, ktorý po rohovom kope tesne minul bránku hostí. Domáci šli znovu do vedenia v 64. minúte. Cleberovu snahu dokončil dôrazný Boszorád, ktorý zblízka dotlačil loptu do bránky. O päť minút nato netrafil loptu v dobrej pozícii Gajdoš. V 68. minúte ešte hostia nedorozumenie Šimončiča s brankárom Pernišom nepotrestali, no dve minúty nato sa tešili z vyrovnávajúceho gólu. Peter Šinglár sa oprel do ďalekonosnej strely a bolo 2:2. Sotva sa domáci stihli otriasť z presného zásahu hostí, inkasovali znovu. V 72. minúte neudržal brankár Perniš strelu Pačindu a Košice boli prvýkrát v zápase vo vedení - 2:3. Domáci sa snažili niečo s výsledkom spraviť, lenže narážali na dobre organizovanú obranu Košíc. V 87. minúte nepridal štvrtý gól hostí Novák, ktorý po úniku stroskotal na Pernišovi. Košice napokon získali v Nitre tri body.
 
FC Nitra - MFK Košice 2:3 (1:1)
Góly: 31. Cléber, 65. Boszorád - 42. a 72. Pačinda, 70. Šinglár, ŽK: 36. Bagi, 81. V. Gajdoš - 27. Hovančík, rozhodovali: Samotný - Mókoš, Jankovič, 550 divákov

Nitra: D. Perniš - Kolbas, Harbuľák, Mičic, Kotrík (66. V. Gajdoš) - Turčák, Bagi, A. Čermák (76. Kemláge), Šimončič, Boszorád (66. Šmehyl) - Cléber

Košice: Tofiloski - Šinglár, P. Kavka, Bašista, Sekulič - Hovančík, Bukata (46. Haskič) - Pačinda, Duda (79. Huk), J. Novák - O. Diaby (89. Ostojič)
 
Vladimír Koník, tréner Nitry: "Viem, že to nie je spisovné, ale vraví sa, že na posr..ho aj záchod spadne. V prvom polčase sme spravili veľa nevynútených chýb, strácali sme lopty. V druhom polčase sme zlepšili pohyb, ale v priebehu dvoch minút sme si prehrali zápas. Výkony niektorých hráčov sú pre mňa sklamaním."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Som rád za víťazstvo, za cenné tri body. Vyhrali sme šťastným gólom. Zápasu by asi viac svedčala remíza."


Zlaté Moravce vyhrali nad Žilinou 2:0

Zlaté Moravce 19. októbra (TASR) - Úvodné dejstvo stretnutia prinieslo obojstranne otvorený ofenzívny futbal. V 15. minúte Paur šikovne uvoľnil Škvarku, ale jeho strelu v poslednej chvíli zblokkoval Majerník. Na opačnej strane po Mazanovom centri do pokutového územia Szabóovi chýbal len povestný krôčik. V 19. minúte si Mabouka narazil so Škvarkom, jeho prudkú strelu z uhla však Kuciak kryl. V 28. minúte si na Mihalíkov center nabehol Pich, ale pozorný Kuciak jeho hlavičku na dvakrát skrotil. V 29. minúte Mazanovu prudkú strelu z rohu šestnástky Dúbravka vytesnil na rohový kop, ten rozohral Pribula, v malom vápne sa najlepšie zorientoval Pintér a prudkou hlavičkou poslal domácich do vedenia.

V 34. minúte Mazan nabil Babicovi, ale ten z hranice šestnástky prestrelil. Druhý polčas začali "Šošoni" ofenzívne, avšak viazla im finálna fáza. V 52. minúte Pribula priťukol Sabovi, ale ten spoza šestnástky nenamieril presne. V 55. minúte sa Pich uvoľnil cez Pavlendu, pozorný Kuciak sa však prekvapiť nenechal. Z následnej kontry si Babič sikovne narazil s Pribulom, ale v ideálnej príležitosti trestuhodne prestrelil. Prebiehala 60. minúta, domáci predviedli parádnu akciu po osi Babic - Szabó s gólovou koncovkou Mazana.

V 62. minúte bol blízko kontaktnému gólu Paur, ale jeho hlavičku Kuciak efektnou robinzonádou zneškodnil. Od tohto momentu stavili hostia všetko na jednu kartu, ale strelecké príležitosti si vypracovať nevedeli. Naopak, boli to domáci, ktorí mohli skórovať, v 83. minúte však Mazanovej strele chýbali centimetre. V 90. minúte ani striedajúci Jelič nevedel prekonať pozorného Kuciaka, a tak sa stretnutie nakoniec skončilo zaslúženým víťazstvom ViOn-u.
 
FC ViOn Zlaté Moravce - MŠK Žilina 2:0 (1:0)
Gól: 29. Pintér, 60. P. Mazan, ŽK: 43. T. Majtán, 57. Škvarka (obaja Žilina), rozhodujú: Vlk - R. Sluk, Ádám, 1410 divákov

Zlaté Moravce: M. Kuciak - Pavlenda, Pavol Majerník, Pintér, Chren - P. Sabo (87. Peter Farkaš) - P. Mazan, M. Babic (90. Bernáth), Bolinha, Pribula (76. A. Candrák) - L. Szabó

Žilina: Dúbravka - Mabouka, Piaček, Akakpo, Gergel - Pečovský - J. Mihalík, Paur (64. Guba), Škvarka, Pich (79. Škriniar) - T. Majtán (46. Jelič)
 
Dušan Liba, ViOn: "Mali sme problémy, lebo nám vypadli traja hráči základnej zostavy. Som rád, že tí, ktorí dostali šancu, sa jej chytili. Dali sme dva pekné góly, a preto si myslím, že sme vyhrali zaslúžene."

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Zaslúžené víťazstvo domácich, dali so stretnutia viac srdiečka. Dali prvý gól zo štandardky, tým sa dostali do stretnutia. Z našej strany to bolo slabé, nesystémové a nám ot srdiečko chýbalo. Gratulujem domácim k zaslúženému víťazstvu."
 
1.SLOV Slovan14  10  
  1  
  3  
31:16  31  
2.MYJA Myjava14824 26:1926
3.RUZO Ružomberok14743 26:2325
4.TREN Trenčín14734 35:1724
5.SENI Senica14644 20:1422
6.ZLMO Zlaté Moravce14635 17:2121
7.TRNA Trnava14626 19:2220
8.KOSI Košice14536 19:1618
9.BBYS Banská Bystrica14455 22:1917
10.ZILI Žilina14455 22:2217
11.NITR Nitra141310 15:386
12.DACD Dunajská Streda141310 7:326
 
 

Vyberte región

mark